Imagini, gesturi, vârste…

E duminică, orele amiezii. Un cer greu, așa cum a fost toată săptămâna, plin de nori negri, mai că aș putea da Soarele la „Obiecte pierdute”. Trec cu mașina pe ulița unui sat din zonă. Îi spun uliță chiar dacă acum drumul e asfaltat. Pe aici nu prea întâlnești lume la ora asta. Aproape toți sunt așezați în jurul mesei, alături de familie.

O femeie nu foarte înaintată în vârstă, cu mers de căpitan, chiar dacă e un pic gârbovită, umblă de una singură. Are pe frunte un rid adânc care trădează o îngrijorare veche. Poartă hainele obișnuite ale femeilor văduve de la țară, cămașă neagră și o fustă largă de aceeași culoare. În mâna stângă ține o floare de mușcată roșie, pe care o rotește involuntar între degete. Floarea nu pare să aibă prea mare importanță pentru ea, ai fi zis că o folosește să-și alunge gândurile negre care o asaltează.

M-a făcut să-mi amintesc de imaginea unei alte femei, mult mai tânără, cochetă, care nu ieșea din casă fără să aibă asupra ei o floare. Ținea întotdeauna floarea la piept, cât mai sus, să-i pună în evidență roșeața obrajilor. O ținea la piept cu dragoste, ca pe un iubit.

Apoi mi-a revenit în minte silueta bunicii, cum își desfăcea seara cosițele și cum își pieptăna părul ce-i era pe zi ce trece tot mai rar. Considera activitatea asta o corvoadă și o făcea cu mișcări rapide, fără plăcere.

Pun imaginea bunicii în balanță cu cea a unei tinere cu păr lung și bogat, mătăsos, pe care o priveam la un apus de soare, undeva la malul mării. În mișcările tinerei era atâta măiestrie și senzualitate! Alunecarea pieptănelui prin părul încă umed de la apa mării era un adevărat spectacol, iar personajul avea un soi de mândrie știind că cineva admiră ceea ce face.

Dacă bunicii îi ieșea o șuviță de păr de sub batic, o trimitea la locul ei cu o mișcare a dosului mâinii, de parcă s-ar fi șters de sudoare. Tânăra ar fi rotit-o întâi pe degetul cel mare, pentru impresia artistică, și apoi, cu o mișcare lentă, ar fi așezat-o unde trebuia.

Oare ce schimbări se produc în felul de-a fi al unei femei la distanță de câteva zeci de ani? Unde dispare cochetăria? De ce se stinge dorința de a fi admirată?

Lumea e făcută din imagini care vin peste noi când nici nu ne așteptăm. Vin din trecutul pe care-l credeam uitat și se lovesc de un prezent de care ne îndoim. Și nu vin singure. Se asociază cu întrebări la care uneori nu avem răspunsuri. Dar suntem însetați după răspunsuri. Am vrea să înțelegem ce se petrece în jur.

Dar cine poate răspunde unor astfel de întrebări?

9 gânduri despre „Imagini, gesturi, vârste…”

  1. Da, aveam și noi o astfel de doamnă in oraș. Și tot așa, lumea o considera puțin „luată”. Poate pentru că eram educați că trebuie să fim toți la fel. Acum cred că m-aș bucura să văd astfel de doamne plimbându-se pe centru., ar mai contrabalansa vulgaritate care apare tot mai des pe străzi.
    Da, trebuie să recunosc că tiparul observat de mine nu e general valabil…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Era pe vremea studenţiei mele o femeie aproape celebră prin urbe, o ştiau mulţi din oraş, unii spuneau că ar fi nebună. Cert e că de fiecare dată când o vedeam aveam impresia că e sau măcar a fost o mare stea de cinema, aşa se îmbrăca. Sigur, poate pentru alte vremuri, de aici şi suspiciunea unora. Mănuşi din dantelă, umbrelă de soare, machiaj strident, pălări cu volane. cine ştie în ce timpuri o fi rămas blocată.
    În altă ordine de idei, văd femei de vârsta a treia foarte cochete. Poate e cum spune Issa, depinde de… de viaţa avută. Că altfel sunt şi tinere femei care se abandonează mult prea devreme.

    Apreciat de 3 persoane

  3. Gândurile tale mi-au amintit de o bunicuță de 94 de ani, pe care am surprins-o arănjându-și, cochet, în fața oglinzii, o șuviță rebelă. Aveam vreo 24 de ani pe atunci și dânsa era sora bunicii mele paterne. Iar eu îmi spuneam că uite cum o femeie își dorește să fie frumoasă la orice vârstă. 🙂 Și a avut o viață grea bunicuța Mărioara, așa o chema. Patru copii, a prins război și foamete…. Prin urmare, povești și povești, ce ne schimbă, sau poate nu, în ciuda vicisitudinilor sorții. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

      1. Au avut persoanele pe care le-ai cunoscut până acum. Povești noi nasc noi gânduri, descoperim sau redescoperim lumea datorită poveștilor acestora împărtășite și fix așa ne așezăm bine, în matca lor, răspunsurile acelea tot căutate …deși, cel puțin la mine, apar noi întrebări imediat, cum ar fi… „Oare ce altceva nu mai știu?” Tatăl meu, la 81 de ani ai dânsului, mi-a mărturisit că încă mai învață de-ale vieții (pentru dânsul), uneori și de la nepoata de 22 de ani. 🙂

        Apreciat de 2 persoane

    1. Poate greșesc eu. Nici bunica mea nu a văzut vreodată țărmul mării. 🙂
      Dar sunt sigur că a fost odată tânără și ca orice fată la vârsta adolescenței, a avut gesturi de cochetărie feminină. 🙃😉

      Apreciat de 2 persoane

      1. Nu cred că greșești. Dar aș mai avansa și ideea că… „nu te mai alege nimeni” după ce te măriți – altă cutumă în care bunicile noastre au crescut. În altă ordine, ce babete (să mă ierte cele care nu merită cuvântul!) cochete văd pe alocuri… Or conta și mentalitățile, pe lângă vârstă. Rural/urban, clasă socială etc.

        Apreciat de 3 persoane

Lasă un comentariu